IC-diéta: hólyagfájdalom-szindrómában szenvedők már jól tudják, hogy bizonyos ételek, italok irritálhatják a hólyag nyálkahártyáját, ezáltal fokozhatják az amúgy sem csekély fájdalomérzetet, mellyel az érintettek együttélnek. Hogyan derítsd ki, neked milyen alapanyagok okozzák a tünetek erősödését? Tippjeinkkel rendszerezheted a gondolataidat, és könnyebben átláthatod, neked mely ételek valók, melyek azok, melyeket jobb (egy időre) elkerülni.
Először is, vezess egy étkezési naplót az IC-diétádról, melyekben azokat az ételeket külön kategóriába sorolod, amelyekkel nem volt gondod, és nem is fokozták a panaszaidat. Jó érzés lesz külön összegyűjtve látni, hogy valójában milyen sok mindent ehetsz a korlátozás mellett is.
IC-diéta: rendszeresség és önmegfigyelés
Mindenképpen egyeztess az orvosoddal arról, hogy milyen ételek-italok azok, melyek befolyásolhatják a kezeléseid, a szedett gyógyszereid, étrend-kiegészítők hatását.
Ne félj az evéstől! Idővel az IC-s betegek egyre több ételt tudnak hozzáadni az Ehetem-listájukhoz, a tünetek javulásával pedig akár az addig tiltólistás finomságok közül is átkerülhetnek újabb tételek az alkalmanként szabad – felsorolásba.
Ha bármelyik tüneted fellángol egy bizonyos étel fogyasztása után, azonnal térj vissza a már leokézott ételek valamelyikéhez addig, amíg a panaszod meg nem szűnik teljesen.
Kulcs a jó minőség
Hacsak teheted, ragaszkodj a friss ételekhez, alapanyagokhoz az IC-diétában. A feldolgozott, félkész élelmiszerek gyakran tartalmaznak a hólyagot irritáló tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat, így a BIO-minősítésű, organikus alapanyagok sokkal testhezállóbbak lehetnek egy IC-s beteg diétájában.
Ugyanaz a termék más és más gyártóknál teljesen eltérő alap- és adalékanyagokkal készülhet, így mielőtt kizársz valamit az étrendedből, érdemes lehet egy másik márka verzióját is kipróbálni belőle, ami beválhat egy IC-diétában.
Az ételallergiákat is fontos lehet megvizsgálni IC-diétában: mogyoróra, kukoricára adott allergiás reakció szintén provokálhatja a húgyhólyagot, ezáltal fokozhatja az allergiás reakciót is. Ha érzékeny vagy bizonyos összetevőkre, azokat akkor is kerüld el, ha egyébként a viszonylag biztonságos összetevőnek számítanak IC-diétában.
Ne feledd, az UNISIS étrend-kiegészítővel is érdemes megismerkedned IC-betegként!
(Interstitial Cystitis Association)
Hagyj üzenetet