Folytatjuk az IC-diétában, azaz hólyagfájdalom-szindrómában is fogyasztható ételek listáját – a cikk megírásában az Interstitialis Cystitis Association ajánlásai voltak segítségünkre. 

Az italokat, gabonaféléket már átvettük egy előző cikkünkben, lássuk most a húsokat, tejtermékeket, magvakat, és egyes snacktípusokat is. 

Magvak, olajok, vajak

IC-barát 

  • földimogyoró
  • mandula
  • kesudió

Olajok:

  • repce
  • kókusz
  • kukorica
  • szezám
  • olíva

Vajak:

  • mandulavaj
  • földimogyoróvaj

Rendben lehet

  • Pekándió, dió, napraforgómag

Óvatosan (inkább ne)

  • sima mogyoró 
  • pekándió (ez az előbbi, megengedőbb kategóriában is szerepel, egyéni kísérletezést igényel)
  • pisztácia

Tojás, hús, hal

IC-barát

  • tojás
  • szárnyasok, csirke, pulyka
  • hal
  • marhahús
  • tenger gyümölcsei (homár, rák)
  • bárány
  • sertéshús
  • fehérjepor
  • borjúhús

Rendben lehet

  • zöldségburger (szója nélkül)
  • marhahús (egyéni kísérletezést igényel)
  • májashurka
  • sonka (ízfokozók és erős fűszerek nélkül)
  • szalonna
  • kaviár
  • prosciutto

Óvatosan (inkább ne)

  • pácolt húsok
  • füstölt hal
  • szójatartalmú termékek (tofu)

Tejtermékek, sajtok

IC-barát

  • mozzarella
  • cheddar
  • cottage cheese
  • feta
  • jégkrém (a legtöbb)
  • tej
  • tejszín

Rendben lehet

  • sajtok, azok közül is a hosszú érlelésűek (kékpenészes sajt, permezán, camembert, edami(
  • tejföl
  • sorbet
  • joghurt – áfonya, vanília, növényi 

Óvatosan (inkább ne)

  • feldolgozott sajtok
  • jégkrém – citromos vagy csokis
  • szójás termékek

IC-barát és kerülendő ételek az étrendben