Jó ideje irányadó, kiegészítő terápiának számít a hólyagfájdalom-szindrómában szenvedőknél (IC) a speciális étrendbeli változtatások alkalmazása, egyénre szabott diéta követése az Amerikai Urológiai Társaság irányelvei alapján.
Megmutatjuk nektek a tanulmány* legfőbb megállapításait, ami kezdőknek biztosan, de talán még tapasztalt IC-diétát követőknek is sokat segíthet az ünnepi lakomák közeledtével.

Egészen pontosan tudjuk bizonyos ételekről, alapanyagokról vagy akár élelmiszercsoportokról, hogy irritáló hatásúak lehetnek az IC-ben szenvedő betegeknél, például a kávé vagy a citrusfélék, ezért érdemes mértékkel fogyasztani vagy teljesen kiiktatni őket az étrendből. Étkezési napló vezetésével és sok türelemmel egy hólyagfájdalommal élő ember is ki tudja tapasztalni, mely ételek súlyosbítják a panaszait. Egy 2015-ös tanulmány azt találta, hogy az IC-s betegek felénél jelentősen enyhítették a fájdalmat az étrendbeli változtatások.
A tanulmány ugyanakkor azt is kimutatta, hogy az egyéni érzékenység nagyon fontos szempont, azaz, ami az egyik IC-betegnek működik, nem biztos, hogy a másiknál sem fog panaszokat okozni.
A speciális diéta követése, a vizelet savasságának csökkentése és lúgosabb irányba való eltolása, valamint a fokozott folyadékbevitel is sokat segíthetnek a vizelet koncentrációjának higításában. A kalcium-glicerofoszfáttal a “tiltólitás” élelmiszerek fogyasztása sem teljesen kizárt.
A kizárt ételek fogyasztása a tanulmány résztvevői szerint akár napokig, néha hetekig is eltartó panaszokat okozhatnak, tehát tényleg érdemes tartani a diétát, amíg az állapotunk egy állandó, kiegyensúlyozott szakaszába kerül, és utána se felejtsük el a rendszeres kontrollvizsgálatot.

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a megfelelő folyadékbevitel fontosságát.
A vizsgálatból az is kiderült, hogy a “tiltott” élelmiszer elfogyasztása után már 2-4 órával megjelentek a fájdalmas tünetek, leggyakrabban a következők okoztak panaszokat:
- alkohol
- szénsavas üdítők
- citrusfélék
- paradicsom ételek
- fűszeres ételek
- koffeines ételek, italok
- ecet.
A mesterséges édesítők, ízfokozók, tartósítószerek szintén panaszokat okozhatnak:
- triptofán
- tirozin
- tiramin
- fenil-alanin
A vizelet ph-értékét 6.0-6,5 közötti értéken jó tartani, kalcium-citrát fogyasztásával eltolható ebbe az irányba.
Ezeket olvastad már?
Hagyj üzenetet